Az évszázadok óta nagyra becsült Moringa fa számos trópusi és szubtrópusi országban honos. A fa fiatal leveleit régóta használják az afrikai és ázsiai konyhák.
Miért érdemes moringát fogyasztani?
India ősi tudománya, az ájurvéda közel 300 betegségre, problémára javasolja ezt a növényt.
– energiát adhat és erősítheti az immunrendszert,
– javíthatja a vérkeringést, az agy és a szem vérellátását,
– pozitív hatással lehet a szív és érrendszerre,
– gátolhatja az érelmeszesedést
– csökkentheti az izületi gyulladást,
– megelőzheti a migrénes típusú fejfájás kialakulását
– elősegítheti a fizikai megterhelés utáni regenerálódást,
– serkentheti az anyagcserét és az emésztést, a bélrendszer megfelelő működésében jár közre.
– gátolhatja a depressziót és szorongást
– pozitív hatással lehet a máj és veseműködésre
– javíthatja a memóriát
Rengeteg energiát nyerhetünk fogyasztásával, de mindezt mellékhatások nélkül. Az, aki moringa porból készít magának üdítőitalt, az elfelejtheti az energiaitalt, kávét, hiszen a moringa ital felér valamennyivel. Nem leszünk tőle hiperaktívak, az idegrendszerünket sem terheli le, hosszú órákon keresztül teljesen energikusnak és kiegyensúlyozottnak érezhetjük magunkat tőle.
Felhasználási javaslat:
Mivel eléggé magas tápanyagértékkel bír, ezért a napi 3–6 kanál por feloldásánál többet nem igazán szabad használni.
Akinek a szülés, műtét vagy bármilyen betegség legyengítette szervezetét, az napi 8–10 kanál port használhat.
Lehet tejben és vízben is feloldani, de a forró vizet nem árt kerülni, mert így megsemmisülhetnek bizonyos tápanyagok.
Érdekesség:
– 7x annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
– 4x annyi béta karotint, mint a sárgarépa
– 3x annyi vas, mint a spenótban
– 4x annyi kálcium, mint a tejben
– 3x annyi kálium, mint a banán
– több rost van benne, mint a zabban