A Swanson A vitamin hozzájárul a haj, a bőr és a köröm normál állapotának fenntartásához, hozzájárul a normál látás fenntartásához és az immunrendszer normál működéséhez.
Az A-vitamin – hétköznapi nevén retinol – a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.
Szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében). Az A-vitamin igazolt hatásai: részt vesz a megfelelő vas anyagcserében.
Előanyagaiból, az úgynevezett provitaminokból, a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.